Солодке життя зі стевією

Заборона вживати солодкі страви дається людині важко. Добре, що природа подбала про унікальні замінники цукру, які не чинять побічної дії на відміну від штучних. Серед таких природних підсолоджувачів – стевія медова.

Ця рослина не лікує цукровий діабет, не знижує рівень цукру в крові, але це добрий цукрозамінник, у 250-300 разів солодший за цукор. Нині «солодку траву» широко використовують в Японії (там зосереджено 40% світового ринку стевії), у США, в європейських країнах. Використовують листя, водні екстракти, настої. Адже, крім усього, стевія показана хворим на ожиріння, атеросклероз, вона чинить імуномодулювальну дію, підвищує енергетичні можливості, поліпшує роботу серцево-судинної системи, нормалізує артеріальний тиск, роботу травного тракту, знижує шкідливу дію гормональних препаратів. Доцільно використовувати в разі патології суглобів, артритів, гострого артрозу, парадонтозу (тепер у світі виготовляють багато зубних паст зі стевією).

Звісно, нині пропонують багато готових засобів зі стевії, але їх можна приготувати і в домашніх умовах. Тим більше, що стевію можна вирощувати не лише на присадибній ділянці, а й у кімнаті на підвіконні. Листя стевії можна додавати в чай чи заварювати окремо: 1 ст. л. сирої сировини взяти на 1 склянку води, довести до кипіння та настояти 30 хвилин.

Можна готувати й настій, щоб зберігати його в холодильнику (не більше тижня!): 20 г листя залити 200 мл окропу, кип’ятити 5 хв., настояти 10 хв., перелити в термос і ще настояти 10-12 годин, потім процідити та перелити в стерильні пляшки.

Спиртовий екстракт: 20 г сухого листя на 1 склянку спирту, настояти впродовж 1 доби, процідити й використовувати по 1 ч. л. для підсолоджування чаю.

Не менш смачним буде чай з додаванням чайної гортензії (в Японії її називають гортензія Оамача). Крім того, що це – красива квіткова рослина, кущ якої прикрасить ваш сад, ви ще й матимете вдома екзотичний чай – на диво гостям і на користь своїй родині. Листя цієї рослини містить натуральний підсолоджувач – достатньо 1-2 листочки на 1 склянку окропу (можна заварити впродовж двох хвилин). Смаком та ароматом такий напій нагадуватиме чай мате з анісовою солодкуватою ноткою. Показаний не лише в разі цукрового діабету, а й для виведення сечової кислоти, як антиалергенний та антигрибковий засіб. В Японії взагалі приписують цій рослині магічну дію: кажуть, вона відганяє злих духів, адже, за легендою, в день народження Будди випав дощ з квітів гортензії Оамача.

Лариса ЛУКАЩУК